Connect
To Top

NI CAPTIUS NI DESARMATS art, memòria i dolor versus política [o violència] en/des de [l’España del] segle XX

simeonsaiz
Noticias ONDA3/Redaccio.- L’exposició Ni captius ni desarmats. Art, memòria i dolor (versus política (o violència) en/des de (l’Espanya del) segle XX, planteja, mitjançant aquest títol llarg i sonor, amb recognoscible aire de pasquí, una trobada entre les col·leccions de l’Asociación de Coleccionistas Privados de Arte Contemporáneo, coneguda com a “9915” i la Col·lecció Martínez Guerricabeitia.

Sabedors dels continguts de la col·lecció que, pacientment, va reunir el matrimoni de Jesús Martínez Guerricabeitia i la seua esposa Carmen García Merchante, una col·lecció centrada en el que aleshores es deia art social, exposada fins a la darreria del mes d’agost a la Fundació Bancaixa, aquesta exposició planteja una certa evocació de l’esperit d’aquells, una mirada, ara des del nostre temps, sobre algunes obres, nacionals i internacionals, que reflexionen sobre la violència o el dolor contemporanis.

A la sala de la Universitat de València poden contemplar-se unes quaranta obres (pintures, escultures, fotografia i vídeo) i un important conjunt de fotografies que, procedents de les col·leccions adés citades, plantegen la vigència d’un art que podria haver continuat integrant-se en la Col·lecció Martínez Guerricabeitia. I alhora subratlla de quina manera el dolor, la reflexió entorn de la violència, l’atracció de l’horror continuen sent motors de l’art en el nostre temps. Quatre capítols presideixen l’exposició: “Silenci (i no) – anar i tornar”; “Històries”, “Etern retorn i ara” i “Capritx espanyol (fotografia)”.
Algunes de les obres ara exposades en Ni captius ni desarmats són hereves directes del collage i el fotomuntatge, que tan fèrtils han resultat per a l’art del nostre temps, i han aconseguit la trobada d’elements poètics dissemblants temptejant entre la foscor, sense esquivar el vertigen que deriva d’aquestes associacions entre la irrealitat del concret. Palpant abismes.

Leave a Reply

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

More in Arte