Connect
To Top

La Aldea, la Punset i els valencians

7537_jaumehurtado

Por Jaume Hurtado. President de Som Valençians. @jaume_hurtado

Carolina Punset te molt de merit. Lo que fa ella, no ho pot fer tot lo mon. Es diputada de les Corts Valencianes sense apurar-se massa, sense haver visitat mai Castello i sense saber molt be a on estaven Les Corts(¿Que sera eixe edifici tan bonic i tan antic que està prop de la “Casa de los caramelos”,pensava Carolina, inocent, fa uns messos…).

Ahir, la va tornar a fer. Sense esforçar-se, li va llevar tot el protagonisme a Chimo Puig, nou President de la Generalitat Valenciana, quan va dir allo de: “Recuperar el valenciano es emotivo, pero no sirve para encontrar trabajo”, y que “allá donde triunfa la inmersión lingüística se vuelve a la aldea”, tornant a demostrar que no sap a on està (Les Corts Valencianes), que no sap lo que passa aci (Valencia), i que no sap én qui i per a qui parla (én els Valencians).

Estes dos frases donarien per a escriure un llibre, pero intentare ser esquematic:

 

 • L´idioma valencià, ademes de ser molt emotiu, era la llengua oficial del Regne de Valencia, i segons l´articul 6 de l´Estatut es idioma oficial de l´autonomia valenciana. Tambe Cervantes va dir que era la llengua mes dolça del mon.
 • La llengua valenciana no es un caprig. Es l´evolucio del romanç llati en terres valencianes, que els nostres classics cultivaren creant el primer Segle d´Or d´una llengua europea. Tambe fon, la primera llengua llatina a la que es va traduir la Biblia. I en esta “aldea”, es va publicar el primer llibre de tota la peninsula iberica.
 • Lo que es dona en els coleges, senyoreta Punset, no es valencià. Es un hibrit catala-valencià, implantant per Ciprià Ciscar en 1983 (cunyat de Rafael Blasco), i oficialisat per Edu Zaplana (el de Cartagena), én l´ajuda i complicitat de Jordi Pujol (capital en Suissa), creant la Academia Valenciana de la Llengua. Si vol criticar voste el model d´ensenyança valencià, pot començar per ahi:Dient que no es valencià lo que s´ensenya en els coleges.Voste ha dit tacitament, que per a voste el valencià es una llengua inferior al castellà, i que ademes, el valencià es catala. Primer voste va en contra de la Declaracio de Drets Humans, per la que una llengua no es superior a un atra, i despuix assumix les tesis del pancatalanisme. Cosa, que tambe fan en Madrit, per cert…
 • Actualment, no existix un sol valencià que no sapia parlar castellà. Els valencians no som tontos, ni tancats. Estem oberts al mon.
 • Dir que llevant el valencià de l´escola els chiquets tindran mes temps per dependre angles, es molt simpliste. El cervell d´un chiquet pot asimilar varies llengües (voste ho hauria de saber…). ¿Els chiquets andalusos parlen millor angles que els valencians?Mai de la vida. Ademes, una persona bilingüe depren én mes facilitat una tercera llengua, i una 4ª i una 5ª… El deport i la música tambe ajude a obrir la ment i millorar el rendiment del cervell.
 • Els valencians volem treballar en casa, en la nostra terra i exportar. Sabem perfectament que necessitem parlar llengües per a vendre a nivell. Ho sabem des de que Joanot Martorell escrigue el “Tirant lo Blanch”, la primera novela de la seua epoca, que parlava d´aventures per tot lo mon. Els agricultors valencians que exportaven taronges per tota Europa des de principis de segle tambe ho saben. I no per aixo anem a perdre el nostre patrimoni cultural i llngüistic.
 • Estic en contra de l´inmersio en l´educacio , pero per raons diferents a les de Punset. El valencià es una llengua molt util. Lo que es inutil es deixar perdre la nostra cultura milenaria valenciana, per a assimilar una llengua foranea, utilisant paraules “catalanes”. Igual que en epoca de Franco, parlar castellà era mes “fino”, ara el catalanisme diu que es mes “cool” e intelectual utilisar paraules, girs gramaticals i expressions catalanes. Tambe es un erro que es demane el “mitjà” de la JQCV. Es perque discrimina als valenciàparlants de bressol. ¿Per que si parles valencià en casa has de fer un examen per a demostrar-ho? ¿Els castellano parlants han de fer un examen per a demostrar que parlen castellà? ¿O es que el mijà es un examen i un filtre ideologic per a optar a una plaça de funcionari?
 • La solucio de la Punset pareix que siga l´inmigracio dels jovens valencians a Madrit, o a un atra comunitat autonomia. Mal, molt mal, el subconscient de la Punset. Valencia ha de recuperar el seu teixit industrial, el sistema financier propi, i ser lider del Mediterraneu.
 • Valencia supon el 10% del PIB espanyol, es l´unica autonomia espanyola a on les exportacions superen a les importacions, i som 5 millons de persones.
 • La recaptacio via imposts del Govern Central en l´autonomia valenciana es d´uns 65.000 millons. No mos cabrejeu, que els que paguem som els valencians.

 

PD: Per atra banda, Carolina Punset diu que no l´importa l´identitat. La valenciana, clar. Perque la seua l´ha sabut explotar massa be. ¿Algu s´imagina que esta dona, én totes les seues impertinencies, falta de preparacio i desconeiximent d´economica, politica i problemes valencians haguera arribat mai a ser candidata a la Generalitat Valenciana per Ciutadans sense portar eixe llinage?

Leave a Reply

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

More in Columnistas

 • La Gran Manzana siempre contigo

  Por Jessie Ramirez. Productor Manager. Nueva York-USA. Hola mi gente. Saludos desde la ciudad que nunca duerme.

  Jessie Ramírez17 abril, 2018
 • El Telegrama de Play Mediterráneo: Teatro

  El Telegrama de Javier Furió de este jueves, 5 de abril, homenajeó al teatro con motivo del Día Mundial del Teatro,...

  Javier Furio11 abril, 2018
 • Amor para tod@s

  Por Felipe Giner Gran. Columnista.  Hoy quiero abriros mi corazón y mi alma a todas las personas, buenas, menos buenas, amigas,...

  Felipe Giner Gran6 abril, 2018
 • Hoy en la Fiesta de Viernes Santo

  Por Arturo Climent Bonafé. Canónigo de la Catedral de Valencia. Ex-Abad de la Colegiata de Xátiva.  Querido Jesucristo: Hoy es Viernes...

  Arturo Climent Bonafé30 marzo, 2018
 • Sublime

  Por José Aparicio Pérez. Doctor en Arqueología UV. Académico de Número de la RACV.  Angeles y música en el ábside de...

  José Aparicio Pérez28 marzo, 2018