Connect
To Top

La vida al costat de la mar. Una dissecció històrica

unnamed

Noticias ONDA3 | Redacción.- L’erudit de la València marítima Joaquim Díez ha investigat i descobert vivències humanes amb què construir la història de la Vilanova (El Grau) i el Poble Nou de la Mar (El Canyamelar i El Cabanyal). Esta tercera entrega de Crònicas del Marítims’inicia amb l’entitat d’ambdós municipis, independents fins a 1897, i la secular importància comercial del Camí del Grau, actual avinguda del Port.

Díez ens il·lustra sobre alguns passatges relacionats amb el Marítim: la Germania, els minyons, el general Elío o l’assentament àrab previ a la conquesta.

El llibre inclou un estudi sobre la guia de carrers històrics del Grau, el Cabanyal i el Canyamelar i respon a algunes qüestions: en honor a quina aristòcrata té eixe nom el carrer de la Reina? o per què apareixen mòmies en el cementeri del Grau?

L’autor analitza així mateix la importància de societats com el Casino Artesà o l’Ateneu del Poble Nou i la vitalitat de les fondes, els cafés i els bodegons que van existir des de finals del segle XVIII, de festivitats com el Carnestoltes o d’activitats econòmiques com el contraban de tabac. En el llibre hi ha espai també per al patrimoni arquitectònic: barraques i alqueries, la Remonta, els forns i els picaports, i un capítol dedicat a la patrona dels pescadors.

unnamed (1)

JOAQUIM DÍEZ I PÉREZ, (El Canyamelar, València, 1934) és llicenciat en Dret, diplomat en Psicologia i membre de l’associació de Cronistes Oficials del Regne de València. En la seua joventut va col·laborar en la revista Valencia Atracción, davall la direcció de Francesc Almela i Vives. En 1965 va rebre el Premi Ateneu Marítim pel llibre Vilanova. Esbozo histórico de los Poblados Marítimos. Té publicats a més La Vilanova del Grau y su Cristo o Valencia i su patrimonio marítimo. Este és el tercer volum dels quatre projectats de les Crónicas del Marítim.

El llibre ix a la venda en totes les llibreries valençianes.

Leave a Reply

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

More in Cultura