Connect
To Top

Lo Rat Penat celebra l´acte de clausura dels cursos de llengua i cultura valencianes

Comunitat valenciana. Valencia. Valencia. 14-10-2015. Presentacion de la Gramatica valenciana por Lo rat penat. Fotografia de Irene Marsilla.

Noticies ONDA3/Redaccio.- El dia 24 de juny, divendres, a les 19:00 h., en el saló Constantí Llombart de Lo Rat Penat, C/ Trinquet de Cavallers, 9 de Valéncia, es celebrarà l’acte de clausura del Curs 2015-16 d’esta institució cultural.

En l’acte se repartiran els diplomes als alumnes que han superat les classes dels Cursos de Llengua i Cultura Valencianes, aixina com del Curs d’Iniciació a la Poesia Valenciana, Curs d’Interpretació i de Direcció Escènica, i de l’Escola de Danses “Mª Teresa Oller”.

Obrirà l’acte el President dels Cursos de Llengua i Cultura Valencianes, Òscar Rueda, qui donarà la benvinguda als alumnes de Lo Rat Penat que han cursat els seus estudis en est any en que se celebra el 66 aniversari d’estos Cursos que venen impartint-se en Lo Rat Penat des de 1949.

Presidirà l’acte la Regina dels CXXXII Jocs Florals, Bettina Vöhringer, i tancarà l’acte el President de Lo Rat Penat, Enric Esteve i Mollà.

La conferència de clausura estarà a càrrec del doctor en Història,

Lleopolt Peñarroja

qui parlarà sobre el tema:

“El desmontage del concepte històric Valéncia. Anàlisis d’un procés (1960-1998)”

El professor Peñarroja ha dirigit la seua activitat investigadora als àmbits de la gramàtica històrica, la dialectologia mossàrap, la toponímia, el cristianisme primitiu i postislàmic i la Valéncia morisca, en dos llínees preferents: la descripció del romànic valencià de preconquista i la reconstrucció del cristianisme valencià primitiu i postislàmic fins a la conquista de la Corona d’Aragó (1238), factor cardinal de l’identitat històrica valenciana. Paralelament, ha treballat en el camp específic de l’història de La Vall d’Uxó.

La conferència abordarà les claus explicatives de la situació llingüisticocultural de la Valéncia contemporànea. En particular tractarà de descriure el procés de deconstrucció que, programat ya de forma palpable des dels anys 60-62 del sigle XX, ha acabat materialisant-se en una mutació ahistòrica, o antihistòrica, del concepte “Valéncia” i del concepte “valencià”. Tal metamorfosis implica lo que podríem denominar un “buidat” de les notes més essencials i definidores del concepte, allò que nos permet a nosatres, valencians, percebre la cultura i la llengua nostres com a una llengua i una cultura valencianes en el sentit més ancestral i ple de la paraula.

Leave a Reply

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

More in Fiestas